dilluns, 26 de novembre del 2007

Un 1% no és lo mateix pel mitjans de comunicació

Algú sabria dir-me la xifra d'afectats pel tall de rodalies? és al voltant d'unes 100.000 persones, lo que significa quelcom més de l'1% de la població total catalana. Si ho miren fredament tampoc afecta a tanta gent, o sí? però la repercussió mediàtica ha sigut brutal, és l'inici gairebé tots els dies de les dues grans emisores de ràdio nacionals per part de Basté o Bassas.



Sabeu quanta població viu aproximadament a les Terres de l'Ebre? aproximadament un número similar, però existeix una gran diferència entre un percentatge i un altre en l'actitud dels mitjans de comunicació. És dur, veure com tenim un oblit continuat per part de la metropoli, parlem del centralisme de Madrid, però aquí que hem tingut dos governs de colors diferents, succeix lo mateix, no hi ha ningú que es preocupi de la perifèria.



Quan jo vaig arribar a aquestes meravelloses terres, ho vaig fer primer veient un cartell a Reus que ficava "Tortosa, la Catalunya insòlita" i jo em preguntava si inòspita també i el tipus de gent que hem trobaria, perquè després de la mercadotècnia que funcionava allavorens era tota una processó vindre a Tortosa. una setmana després les nostres vicisituts i les nostres creences havien canviat radicalment, però d'entrada la imatge que ens havien venut era ridícula i ningú es preocupa de donar la imatge real que tenim, una terra meravellosa amb un delta increïble, i gent que, com a tota banda, pot ser millor o pitjor... però que és un 1% tant important com ho pugui ser qualsevol altre.

2 comentaris:

Cinta ha dit...

Si xiquet, avui et dóno tota la raó del móm.
Lo que passa és que als de la "capital" els tenim mal acostumats, i quan estan uns dies sense rodalies es moren. Jo em pregunto: que farien si haguessin d'agafar 1 dels sis trens que surten al dia des de Tortosa? O si tornen en bus des de Tarragona, que surt a les 18 i arriba a Tortosa ales 20:30 i després ja no n'hi ha cap més?
Ja dic jo que estan mal acostumats.

Gustau Moreno ha dit...

Enhorabona per aquesta entrada. Tens tota la raó del món. Un 1% mai és el mateix als mitjans de comunicació. Penso que no és el mateix 20 mortes en el naufragi d'una pastera que 20 morts en un accident d'un autocar. Lamentablement, els mitjans sempre ho tractaran de manera diferent. En el debat àrea metropolitana de Barcelona-comarques de Catalunya passa el mateix. Com que els grans mitjans són a Barcelona, els seus periodistes sempre faran prevaldre el criteri de proximitat per valorar i fer les informacions. Ara mateix, si un tren arriba a Tortosa amb una hora de retard no seria notícia, però sí si alguna línea de Rodalies porta 20 minuts de retard.